Avertisment dur al Consiliului Fiscal: Dacă România nu atrage fonduri europene, leul se prăbușește, iar economia ar putea reintra în recesiune

Avertisment dur al Consiliului Fiscal: Dacă România nu atrage fonduri europene, leul se prăbușește, iar economia ar putea reintra în recesiune
Publicat: 29/10/2012, 14:35
Actualizat: 20/03/2019, 16:56

În următorii doi ani România va avea de plătit 13 miliarde de euro pentru finanțarea datoriei publice, creșterea absorbției de fonduri europene fiind crucială pentru a evita noi presiuni asupra cursului, dar și pentru a împiedica o nouă intrare în recesiune, a avertizat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, prezent la conferința „Finanțarea economiei naționale”, găzduită de Banca Națională a României (BNR).

„În 2013-2014 România va avea vârful de plată a datoriei publice. România ar trebui să plătească în următorii doi ani o sumă de 13 miliarde de euro. Rezerva valutară ar putea scădea destul de repede în lipsa atragerii de noi finanțări sau în lipsa atragerii unor fonduri europene”, a declarat Dumitru.

La sfârșitul lunii septembrie, rata de absorbție a fondurilor europene, respectiv plățile efective făcute de Comisia Europeană (CE) către beneficiarii români, a fost de 9,7%, mai exact 1,8 miliarde de euro. În ceea ce privește rezervele valutare ale BNR, acestea au crescut în luna septembrie la 32,4 miliarde de euro, de la 30,9 miliarde de euro la sfârșitul lunii august, potrivit Mediafax.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: „Vor fi noi presiuni pe cursul valutar și am putea ajunge din nou în recesiune, Doamne ferește”

„Creșterea absorbției fondurilor europene este crucială în acest context. În caz contrar ne va fi imposibil să finanțăm deficitul. Vor fi noi presiuni pe cursul valutar și am putea ajunge din nou în recesiune, Doamne ferește. România are nevoie să atragă anual 25 de miliarde de euro pentru a finanța datoria publică și deficitul de cont curent”, a mai avertizat președintele Consiliului Fiscal.

România trebuie să returneze Fondului Monetar Internațional 1,9 miliarde de euro în următorii doi, în baza acordului de finanțare încheiat în aprilie 2009, potrivit datelor MFP.

Totodată, statul riscă să piardă banii alocați pentru trei programe operaționale în urma unor nereguli sesizate de CE în cadrul unui audit care a vizat activitatea autorităților de management în perioada 2009-2011. CE a informat autoritățile române la sfârșitul săptămânii trecute că a decis să presuspende plățile pentru cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fonduri structurale, respectiv „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității”. România are la dispoziție două luni pentru remedierea deficiențelor constatate de Comisie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre cea mai bună metodă de a „regla cursul”

Limitarea licitațiilor săptămânale repo derulate de BNR este o metodă mai rapidă și mai eficace de acțiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat la Varșovia, în urmă cu două săptămâni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

BNR a plafonat pentru a patra săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operațiuni repo, la 4 miliarde lei (876 milioane de euro), după ce în ultimele trei săptămâni a coborât pragul de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei.

Prin licitațiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Românii sunt obligați să declare. Au termen doar 30 de zile. Statul a impus amenzi
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Asta este o chestie a unui om care gândește atât de pervers". Tavi Colen, motivul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Mai bine de trei veacuri de când „Lorenzo de Medici” al României îi îndruma pe...
×